مسمومیت غذایی چیست؟ علل و علائم تا درمان

مسمومیت غذایی چیست؟ علل و علائم تا درمان

مسمومیت غذایی توسط باکتری ها ، ویروس ها یا سموم موجود در مواد غذایی که ما می خوریم ایجاد می شود . برخی از این سموم به طور طبیعی در غذاها یافت می شوند ، در حالی که برخی از آنها در محیط انباشته شده اند. اگر مسمومیت غذایی دارید ، احتمالا علائم گاستروانتریت مانند گرفتگی شکمی ، اسهال یا استفراغ یا علائم آنفلوآنزا را دارید .

مسمومیت غذایی همچنین می تواند مشکلات جدی طولانی مدت مانند نارسایی کلیه را ایجاد کند. گاهی مردم از مسمومیت غذایی می میرند . برخی از قارچ های وحشی ، از جمله مرگ و میر ، بسیار سمی هستند.  شما نباید قارچ های وحشی را بخورید ، مگر اینکه آنها مطمئنا سالم باشند.  درمان فوری پزشکی را دنبال کنید اگر فکر می کنید ممکن است قارچ سمی خورده باشد. ماهی های بزرگ مانند کوسه ، شمشیر و مارلین ممکن است مقدار نسبتا بالایی از جیوه را جمع آوری کنند.  شما باید میزان مصرف این ماهی ها را محدود کنید ، به خصوص اگر شما یک کودک هستید ، باردار هستید و یا دوران حاملگی را طی می کنید.

علائم و علل مسمومیت غذایی

شما ممکن است مسمومیت غذایی را تجربه کنید اما نمی دانید که غذا باعث آن شد یا حتی آن را داشته باشید.  باکتری های مختلف و ویروس ها می توانند اثرات مختلفی داشته باشند:

سالمونلا:

علائم گوارشی و آنفلوآنزا بین ۸ تا ۷۲ ساعت (معمولا ۱۲ تا ۳۶ ساعت) پس از خوردن غذای آلوده ظاهر می شود و دو تا پنج روز طول می کشد.

کمپیلوباکتر:

علائم گوارشی در دو تا پنج روز ظاهر می شود و دو تا ده روز طول می کشد.

لیستریا:

علائم گوارشی یا آنفولانزا معمولا در عرض سه هفته ظاهر می شود اما می تواند تا ۷۰ روز طول بکشد.

نوروویروس یا روتا ویروس:

علائم شدید گوارشی یا آنفلوآنزا معمولا ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از قرار گرفتن در معرض آن  شروع شده و به مدت  یک یا دو روز (نوروویروس) یا تا شش روز (روتا ویروس) طول می کشد.

E. coli:

علائم گوارشی معمولا در سه تا چهار روز ظاهر می شود و حدود یک هفته طول می کشد.

مسمومیت غذایی چیست؟ علل و علائم تا درمان

گروه های پر خطر برای مسمومیت غذایی

اگر باردار هستید ، سالمند یا خیلی جوان هستید یا سیستم ایمنی بدن شما از طریق بیماری یا داروها ضعیف شده است شما در معرض خطر بیشتر مسمومیت غذایی و احتمالا عوارض جدی هستید. اگر باردار هستید، لیستریا می تواند شما را به اشتباه بیاندازد ، حتی اگر نمی دانید آلوده شده اید . اگر متوجه علائم – معمولا مثل آنفولانزای مرطوب ، بلکه اسهال ، استفراغ و تهوع – شدید باید بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.

غذاهایی که به طور خاص حساس به آلودگی هستند و اگر به درستی ذخیره یا پخته نشوند  باعث مسمومیت غذایی می شوند عبارتند از:

  • گوشت خام و مرغ
  • تخم مرغ خام
  • خرگوش خام
  • شیر غیر پاستوریزه
  • غذاهایی مانند گوشت چرخ شده، پنیر، پنیر نرم و ساندویچ بسته بندی شده

درمان مسمومیت غذایی

اکثر مردم به مسمومیت غذایی نیاز ندارند ، چرا که علائم آنها شدید نیست و زیاد طول نمی کشد.  با این حال ، افرادی که در معرض خطر قرار دارند (مانند نوزادان و سالمندان) باید یک پزشک را در ابتدا ببینند تا اطمینان حاصل شود که بدن آنها دچار کمبود آب نشده است.

شما همچنین باید به دنبال مشاوره پزشکی باشید:

  • بعد از ۳ روز علائم شما همچنان وجود دارد ، یا علائم شما بسیار شدید است .
  • شما هنوز نمی توانید مایعات را بیش از ۲۴ ساعت پس از بیمار شدن نگه دارید
  • خون یا مخاط در استفراغ یا اسهال وجود دارد.

برای یک مورد ملایم مسمومیت غذایی ، شما ممکن است سعی کنید قطعه های یخ را بخورید ، نوشیدن مایعات و الکترولیت ها (این ممکن است با راه های احیاء دهان و دندان مورد دسترس در داروخانه ها امکان داشته باشد) و در صورت تمایل آماده شدن دوباره به رژیم معمولی خود بازگردید . آنتی بیوتیک ها ممکن است به برخی از انواع باکتریایی مسمومیت غذایی کمک کنند ولی معمولا مورد نیاز نیستند.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *