مسمومیت غذایی چیست؟ علل، علائم و درمان آن

مسمومیت غذایی چیست؟ علل، علائم و درمان آن

مسمومیت غذایی یک بیماری ناشی از مصرف مواد غذایی آلوده است . این معمولا جدی نیست و بیشتر افراد در طی چند روز بدون درمان بهبود می یابند . در اکثر موارد مسمومیت مواد غذایی توسط باکتری ها مانند سالمونلا یا اشرشیا کولی یا یک ویروس مانند نوروویروس آلوده می شوند.

علائم و نشانه ها

علائم مسمومیت غذایی معمولا در عرض یک تا دو روز از خوردن غذای آلوده شروع می شود، هرچند ممکن است بین چند ساعت تا چند هفته بعد از آن شروع شود. علائم اصلی عبارتند از:

  • احساس تهوع (تهوع)
  • استفراغ
  • اسهال، که ممکن است حاوی خون یا مخاطی باشد
  • گرفتگی معده و درد شکم (شکم)
  • فقدان انرژی و ضعف
  • از دست دادن اشتها
  • دمای بالا بدن (تب)
  • ماهیچه های دردناک
  • لرز

در بیشتر موارد، این علائم طی چند روز از بین می روند و شما بهبودی کامل خواهید داشت.

چه کاری باید بکنم

اکثر افراد دچار مسمومیت غذایی در خانه بهبود می یابند و نیازی به درمان خاصی ندارند، گرچه شرایطی وجود دارد که شما باید با دکتر خود مشاوره کنید . تا زمانی که احساس شما بهتر می شود، باید مایعات را بجوشانید تا از کمبود آب جلوگیری کنید.  سعی کنید مقدار زیادی آب بنوشید . زمانی که احساس می کنید به خوردن نیاز دارید، غذا بخورید اما سعی کنید غذاهای کوچک و سبک را در ابتدا مصرف کنید . راه حل های آبرسانی خوراکی (ORS) که در داروخانه ها در دسترس است، برای افراد آسیب پذیر مانند افراد مسن و کسانی که دارای بیماری های دیگر هستند توصیه می شود.

چه موقع باید دکتر خود  را  ببینید

  • علائم شما شدید هستند – به عنوان مثال، اگر شما قادر به نگهداری هر گونه مایعات نیستید، زیرا بارها و بارها استفراغ کرده اید.
  • نشانه های شما پس از چند روز بهبود نمی یابند .
  • شما علائم کمبود آب شدید، مانند سردرگمی، ضربان قلب سریع، چشم های غرق شده و دفع ادرار کم یا بدون ادرار را دارید .
  • شما باردار هستید .
  • شما بیش از ۶۰ سال دارید .
  • کودک شما مشکوک به مسمومیت غذایی است .
  • شما یک وضعیت پایدار دراز مدت مانند بیماری التهابی روده (IBD)، بیماری قلب، دیابت یا بیماری کلیوی دارید .
  • شما یک سیستم ایمنی ضعیف به دلیل دارو، درمان سرطان یا HIV دارید .

در چنین شرایطی، پزشک شما ممکن است یک نمونه مدفوع را برای تجزیه و تحلیل و آنتیبیوتیک تجویز کند یا ممکن است شما را به بیمارستان انتقال دهد تا تحت مراقبت قرار گیرید.

چگونه غذا آلوده می شود؟

غذا در هر مرحله در طول تولید، پردازش یا پخت غذا می تواند آلوده شود . به عنوان مثال، می توان آن را توسط:

  • غذای کامل پخته نشده (مخصوصا گوشت)
  • عدم نگهداریصحیح مواد غذایی که باید در دمای زیر ۵ درجه نگهداری شود .
  • غذای پخته شده را برای مدت زمان طولانی در دمای گرم نگه دارید .
  • غذای قبلا پخته شده به اندازه کافی گرم نشده است .
  • کسی که بیمار است و دستهای کثیف دارد، غذا را لمس میکند .
  • خوردن غذا که تاریخ “استفاده از” را گذرانده است .
  • گسترش باکتری ها بین مواد غذایی آلوده (آلودگی متقابل)

غذاهایی که به طور خاص حساس به آلودگی هستند، اگر به درستی ذخیره یا پخته نشوند، عبارتند از:

  • گوشت خام و مرغ
  • تخم مرغ خام
  • شیر غیر پاستوریزه و جوشانده نشده
  • غذاهای “آماده مصرف” مانند گوشت چرخ شده، پنیر و ساندویچ بسته بندی شده

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *